Otvorili sme pre vás nové odberové pracovisko v BRATISLAVE a ŽILINE.

Panel intolerancií – vegetariánsky Balíček vyšetrení

Nový produkt Vek 15+
Neohodnotené
200 €

Potravinové intolerancie môžu byť pre vegetariánov výzvou, pretože obmedzujú už tak špecifický jedálniček. Medzi najčastejšie potravinové intolerancie patria intolerancia na laktózu, lepok, histamín a fruktózu.

Detailné informácie

Laboratoře
Zdravotnícke laboratóriá
so špičkovou diagnostikou
Personál
Profesionálny personál
s ľudským prístupom
Výsledky
Výsledky on-line
cez zabezpečený e-mail

Podrobný popis

Tento komplexný balíček laboratórnych vyšetrení je navrhnutý na identifikáciu potravinových intolerancií, ktoré môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy, ako napr. tráviace ťažkosti, kožné reakcie, únava a bolesti hlavy. Vyšetrenia zahŕňajú testy na najčastejšie potravinové alergény  a intolerancie, čo vám umožní lepšie porozumieť vašim individuálnym potrebám a prispôsobiť stravovanie pre optimálne zdravie. 

Pri intolerancii na rozdiel od alergickej reakcie  je priebeh  reakcie oneskorený – môže sa prejaviť v horizonte niekoľkých hodín, dní až týždňov po tom, ako zjeme škodlivú potravinu. Preto je veľmi ťažké spätne určiť, čo nám spôsobuje problémy. Pri potravinových intoleranciách je problém v našom čreve. Rozlišujeme enzýmové poruchy a tzv. IgG mediované reakcie. Medzi poruchy enzýmov patrí deficit laktázy (pri laktózovej intolerancii), alebo diaminooxidázy (pri histamínovej intolerancii). V prípade IgG mediovanej reakcie cez poškodenú črevnú sliznicu prechádzajú proteíny potravín do krvného obehu. V dôsledku imunitnej reakcie proti nepatogénnym antigénom z potravy sa tvoria protilátky IgG a vznikajú imunokomplexy.    a začínajú sa tvoriť proti nim protilátky iné ako pri alergiách  - tzv. IgG protilátky, ktoré spustia imunitnú reakciu s odstupom niekoľko dní po požití jedla. Pri alergickej reakcii sa tvoria protilátky v triede IgE.

              Potravinové intolerancie sa prejavujú tráviacimi ťažkosťami, ale aj bolesťou hlavy, vyčerpanosťou či dokonca psychickými problémami, nespavosťou.  Potom sú však aj také príznaky, ktoré na prvý pohľad nemusia súvisieť s intoleranciou: kožné vyrážky, akné či ekzémy, zadržiavanie tekutín, gynekologické ťažkosti, nádcha a dýchacie ťažkosti, bolesti hlavy, migréna a rôzne zápaly.

Vyšetrenie potravinovej intolerancie IgG vykonáme  odberom krvi z lakťovej jamky.

Vo výsledkovej správe dostanete zistené koncentrácie vytvorených protilátok IgG rozdelených vo farebnej škále do štyroch skupín podľa intenzity. Súčasťou správy je návrh jedálnička,   doba vylúčenia potravín z Vašej stravy. Po skončení eliminačnej diéty môžete rizikové potraviny postupne zavádzať do stravy.  Ideálne je viesť si potravinový denník s odstupom dva až tri dni od klinických prejavov potravinovej intolerancie.

Vyšetrenie nie je vhodné realizovať počas akútnej infekcie. Potrebný je odstup minimálne 3 týždne.

Hodnotenie testu.:

trieda 0: ≤ 7,5 RU (negatívne)
trieda 1: 7,51 - 15,0 RU (negatívne)
trieda 2: 15,01 - 25,0 RU (slabo pozitívne)
trieda 3: 25,01 - 50,0 RU (pozitívne)
trieda 4: > 50,01 RU (silno pozitívne)

 

Obsah balíčka (108 potravinových alergénov):

 obilniny obsahujúce lepok: lepok, jačmenná múka, ovsené otruby, pšeničná múka, špaldová múka, kamut, pšenica jednozrnná, pšenica dvojzrnka,

bezlepkové obilniny a ich alternatívy: amarant, kukurica, pohánková múka, proso, quinoa, ryža, teff

strukoviny: cícer, sója, šošovica, zmes fazúľ (biela, zelená, záhradná), lupina - semená, hrach, tofu

orechy a semená: arašidy, chia semienka, kešu orech, kokosový orech, ľanové semienka, lieskový orech, mandľa, píniový orech, pistácia, konopné semienka, sezam, slnečnicové semienka, vlašský orech,

ovocie: ananás, avokádo, banán, bobule goji, broskyňa, čerešňa, čučoriedka, hruška, jablko, kivi, malina, marhuľa, rebarbora, slivka, zmes hrozna (modré, biele, sušené hrozienko), zmes citrusov (citrón, pomaranč),

zelenina: baklažán, cvikla, fenikel, kaleráb, karfiol, maniokový koreň, mrkva, paradajka, paprika, pórová zmes (pór, pažítka), sladký zemiak, špargľa, špenát, tekvica hokaido, topinambur, zeler, zemiak, zmes cibúľ (cibuľa, šalotka), zmes kapusty (brokolica, biela kapusta, kel hlávkový)

jedlé huby: hliva ustricová, šampiňón, huby šii-take, kuriatko jedlé,

mliečne produkty a vajíčka: ementál, mozzarella, jogurt, kozie mlieko/kozí syr, kravské mlieko, kobylie mlieko, ťavie mlieko, ovčie mlieko/ovčí syr, žĺtok (slepačí), bielok (slepačí),

ryby a morské plody: spirulina spp., morské riasy

bylinky a korenie: bazalka, cesnak, čili, horčičné semienka, chmeľ, koriander, oregano, petržlen, rasca, rozmarín, škorica, tymián, vanilka, zázvor, zmes mäty (mäta pieporná, mäta),

iné: agar-agar, čierny čaj, kakaové bôby, karobová múka, káva, repkové semeno, zmes kvasníc (pekárske, pivovarské), maca.


Návrh bez názvu Výsledky

K dispozícii do 7 pracovných dní (zaheslovaný e-mail, heslo v SMS).

V prípade zistenia potravinových intolerancií je vhodné konzultovať výsledok s vašim lekárom.

 

 

Dodatočné parametre

Kategória: Alergie a intolerancie
Odporúčanie: Na odber sa dostavte nalačno, nemali by ste jesť približne 12 hodín pred odberom. Večer pred odberom vynechajte tučné jedlá a alkohol.
Pokyny pred odberom: Ráno pred odberom nefajčite, vypite dostatočné množstvo vody (1/4 litra vody alebo nesladeného čaju)
Pokyny pri odbere: Ak užívate lieky na riedenie krvi, ste alergický alebo mávate nevoľnosť pri odbere, upozornite odberovú sestru.
Ak užívate lieky: Pri pravidelných a dlhodobo užívaných liekoch sa odporúča poradiť sa s vaším lekárom o potrebe prerušenia liečby pred odberom alebo nie.
Materiál: krv