Otvorili sme pre vás nové odberové pracovisko v BRATISLAVE a ŽILINE.

Panel intolerancií – základný Balíček vyšetrení

Nový produkt Vek 15+
Neohodnotené
100 €

Tento komplexný balíček laboratórnych vyšetrení je navrhnutý na identifikáciu potravinových intolerancií, ktoré môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy, ako napr. tráviace ťažkosti, kožné reakcie, únava a bolesti hlavy. Vyšetrenia zahŕňajú testy na najčastejšie potravinové alergény a intolerancie, čo vám umožní lepšie porozumieť vašim individuálnym potrebám a prispôsobiť stravovanie pre optimálne zdravie. 

Detailné informácie

Laboratoře
Zdravotnícke laboratóriá
so špičkovou diagnostikou
Personál
Profesionálny personál
s ľudským prístupom
Výsledky
Výsledky on-line
cez zabezpečený e-mail

Podrobný popis

Pri intolerancii na rozdiel od alergickej reakcie  je priebeh  reakcie oneskorený – môže sa prejaviť v horizonte niekoľkých hodín, dní až týždňov po tom, ako zjeme škodlivú potravinu. Preto je veľmi ťažké spätne určiť, čo nám spôsobuje problémy.

 

Pri potravinových intoleranciách je problém v našom čreve. Rozlišujeme enzýmové poruchy a tzv. IgG mediované reakcie. Medzi poruchy enzýmov patrí deficit laktázy (pri laktózovej intolerancii), alebo diaminooxidázy (pri histamínovej intolerancii). V prípade IgG mediovanej reakcie cez poškodenú črevnú sliznicu prechádzajú proteíny potravín do krvného obehu. V dôsledku imunitnej reakcie proti nepatogénnym antigénom z potravy sa tvoria protilátky IgG a vznikajú imunokomplexy.  a začínajú sa tvoriť proti nim protilátky iné ako pri alergiách  - tzv. IgG protilátky, ktoré spustia imunitnú reakciu s odstupom niekoľko dní po požití jedla. Pri alergickej reakcii sa tvoria protilátky v triede IgE.

 

Potravinové intolerancie sa prejavujú tráviacimi ťažkosťami, ale aj bolesťou hlavy, vyčerpanosťou či dokonca psychickými problémami, nespavosťou. Potom sú však aj také príznaky, ktoré na prvý pohľad nemusia súvisieť s intoleranciou: kožné vyrážky, akné či ekzémy, zadržiavanie tekutín, gynekologické ťažkosti, nádcha a dýchacie ťažkosti, bolesti hlavy, migréna a rôzne zápaly.

 

Ak na sebe spozorujete príznaky, môžete sa rozhodnúť venovať väčšiu pozornosť tým potravinám, ktoré sú najčastejšími spúšťačmi zdravotných problémov. Môžeme ich rozdeliť do štyroch základných skupín:

  • mliečne produkty: kravské mlieko, kyslomliečne výrobky, syridlo, kozie mlieko, kozí syr, ovčie mlieko, ovčí syr
  • vajíčka: slepačie vajce, vaječná bielkovina
  • obilniny: jačmeň, lepok, ovos, pšenica, raž, špalda, kukurica, pohánka, pšeno, ryža
  • morské plody: losos, ostriež morský, treska tmavá, tuniak

 

Vyšetrenie potravinovej intolerancie IgG vykonáme  odberom krvi z lakťovej jamky.

V komplexnej výsledkovej správe dostanete zistené koncentrácie vytvorených protilátok IgG rozdelených vo farebnej škále do štyroch skupín podľa intenzity. Súčasťou správy je návrh jedálnička, potrebné obdobie na vylúčenia potravín z Vašej stravy. Po skončení eliminačnej diéty môžete rizikové potraviny postupne zavádzať do stravy.  Ideálne je viesť si potravinový denník s odstupom dva až tri dni od klinických prejavov potravinovej intolerancie.

Vyšetrenie nie je vhodné realizovať počas akútnej infekcie. Potrebný je odstup minimálne 3 týždne.

Hodnotenie testu.:

trieda 0: ≤ 7,5 RU (negatívne)
trieda 1: 7,51 - 15,0 RU (negatívne)
trieda 2: 15,01 - 25,0 RU (slabo pozitívne)
trieda 3: 25,01 - 50,0 RU (pozitívne)
trieda 4: > 50,01 RU (silno pozitívne)

 

Obsah balíčka (základný panel – 54 potravinových alergénov):

obilniny obsahujúce lepok: lepok, jačmenná múka, ovsené otruby, pšeničná múka, ražná múka, špaldová múka,

bezlepkové obilniny a ich alternatívy: kukurica, pohánková múka, proso, ryža,

strukoviny: sója, šošovica, zmes fazúľ (biela, zelená, záhradná),

orechy a semená: arašidy, ľanové semienka, lieskový orech, mandľa, vlašský orech,

ovocie: banán, figa, jablko, kivi, zmes hrozna (modré, biele, sušené hrozienko),

zelenina: mrkva, paradajka, pórová zmes (pór, pažítka), sladký zemiak, tekvica hokaido, zemiak, zmes cibúľ (cibuľa, šalotka),

jedlé huby: zmes húb (hliva ustricová, šampiňón, huby šii-take, kuriatko jedlé),

mliečne produkty a vajíčka: beta-laktoglobulín (kravské mlieko), bielok slepačí, kazeín, kozie mlieko/kozí syr, kravské mlieko, ovčie mlieko/ovčí syr, žĺtok slepačí,

mäso: bravčové, hovädzie, slepačie,

ryby a morské plody: losos, treska, tuniak, zmes garnátov (kreveta červenopása, garnáty),

bylinky a korenie: cesnak, horčičné semienka,

iné: čierny čaj, kakaové bôby, káva, med, zmes kvasníc (pekárske, pivovarské).


 Návrh bez názvu Výsledky

K dispozícii do 7 pracovných dní (zaheslovaný e-mail, heslo v SMS).

V prípade zistenia potravinových intolerancií je vhodné konzultovať výsledok s vašim lekárom.

Dodatočné parametre

Kategória: Alergie a intolerancie
Odporúčanie: Na odber sa dostavte nalačno, nemali by ste jesť približne 12 hodín pred odberom. Večer pred odberom vynechajte tučné jedlá a alkohol.
Pokyny pred odberom: Ráno pred odberom nefajčite, vypite dostatočné množstvo vody (1/4 litra vody alebo nesladeného čaju)
Pokyny pri odbere: Ak užívate lieky na riedenie krvi, ste alergický alebo mávate nevoľnosť pri odbere, upozornite odberovú sestru.
Ak užívate lieky: Pri pravidelných a dlhodobo užívaných liekoch sa odporúča poradiť sa s vaším lekárom o potrebe prerušenia liečby pred odberom alebo nie.