Otvorili sme pre vás nové odberové pracovisko v BRATISLAVE a ŽILINE.

Panel intolerancií - rozšírený Balíček vyšetrení

Nový produkt Vek 15+
Neohodnotené
200 €

Tento komplexný balíček laboratórnych vyšetrení je navrhnutý na identifikáciu potravinových intolerancií, ktoré môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy, ako napr. tráviace ťažkosti, kožné reakcie, únava a bolesti hlavy. Vyšetrenia zahŕňajú testy na najčastejšie potravinové alergény  a intolerancie, čo vám umožní lepšie porozumieť vašim individuálnym potrebám a prispôsobiť stravovanie pre optimálne zdravie. 

Detailné informácie

Laboratoře
Zdravotnícke laboratóriá
so špičkovou diagnostikou
Personál
Profesionálny personál
s ľudským prístupom
Výsledky
Výsledky on-line
cez zabezpečený e-mail

Podrobný popis

Pri intolerancii na rozdiel od alergickej reakcie  je priebeh  reakcie oneskorený – môže sa prejaviť v horizonte niekoľkých hodín, dní až týždňov po tom, ako zjeme škodlivú potravinu. Preto je veľmi ťažké spätne určiť, čo nám spôsobuje problémy.

 

Pri potravinových intoleranciách je problém v našom čreve. Rozlišujeme enzýmové poruchy a tzv. IgG mediované reakcie. Medzi poruchy enzýmov patrí deficit laktázy (pri laktózovej intolerancii), alebo diaminooxidázy (pri histamínovej intolerancii). V prípade IgG mediovanej reakcie cez poškodenú črevnú sliznicu prechádzajú proteíny potravín do krvného obehu. V dôsledku imunitnej reakcie proti nepatogénnym antigénom z potravy sa tvoria protilátky IgG a vznikajú imunokomplexy.  a začínajú sa tvoriť proti nim protilátky iné ako pri alergiách  - tzv. IgG protilátky, ktoré spustia imunitnú reakciu s odstupom niekoľko dní po požití jedla. Pri alergickej reakcii sa tvoria protilátky v triede IgE.

 

Potravinové intolerancie sa prejavujú tráviacimi ťažkosťami, ale aj bolesťou hlavy, vyčerpanosťou či dokonca psychickými problémami, nespavosťou.  Potom sú však aj také príznaky, ktoré na prvý pohľad nemusia súvisieť s intoleranciou: kožné vyrážky, akné či ekzémy, zadržiavanie tekutín, gynekologické ťažkosti, nádcha a dýchacie ťažkosti, bolesti hlavy, migréna a rôzne zápaly.

 

Ak na sebe spozorujete príznaky, môžete sa rozhodnúť venovať väčšiu pozornosť tým potravinám, ktoré sú najčastejšími spúšťačmi zdravotných problémov. Môžeme ich rozdeliť do štyroch základných skupín:

  • mliečne produkty: kravské mlieko, kyslomliečne výrobky, syridlo, kozie mlieko, kozí syr, ovčie mlieko, ovčí syr
  • vajíčka: slepačie vajce, vaječná bielkovina
  • obilniny: jačmeň, lepok, ovos, pšenica, raž, špalda, kukurica, pohánka, pšeno, ryža
  • morské plody: losos, ostriež morský, treska tmavá, tuniak

Vyšetrenie potravinovej intolerancie IgG vykonáme  odberom krvi z lakťovej jamky.

V komplexnej výsledkovej správe dostanete zistené koncentrácie vytvorených protilátok IgG rozdelených vo farebnej škále do štyroch skupín podľa intenzity. Súčasťou správy je návrh jedálnička, potrebné obdobie na vylúčenia potravín z Vašej stravy. Po skončení eliminačnej diéty môžete rizikové potraviny postupne zavádzať do stravy.  Ideálne je viesť si potravinový denník s odstupom dva až tri dni od klinických prejavov potravinovej intolerancie.

Vyšetrenie nie je vhodné realizovať počas akútnej infekcie. Potrebný je odstup minimálne 3 týždne.

 

Hodnotenie testu.:

trieda 0: ≤ 7,5 RU (negatívne)
trieda 1: 7,51 - 15,0 RU (negatívne)
trieda 2: 15,01 - 25,0 RU (slabo pozitívne)
trieda 3: 25,01 - 50,0 RU (pozitívne)
trieda 4: > 50,01 RU (silno pozitívne)

 

Obsah balíčka (rozšírený panel – 108 potravinových alergénov):

obilniny obsahujúce lepok: lepok, jačmenná múka, ovsené otruby, pšeničná múka, ražná múka, špaldová múka,

bezlepkové obilniny a ich alternatívy: amarant, kukurica, pohánková múka, proso, quinoa, ryža,

strukoviny: cícer, cukrový hrášok, sója, šošovica, zmes fazúľ (biela, zelená, záhradná),

orechy a semená: arašidy, kešu orech, kokosový orech, ľanové semienka, lieskový orech, mak, mandľa, pistácia, sezam, slnečnicové semienka, vlašský orech,

ovocie: ananás, banán, broskyňa, citrón, čerešňa, datľa, grapefruit, hruška, jablko, jahoda, kivi, marhuľa, nektárinka, pomaranč, slivka, melón vodový,  zmes hrozna (modré, biele, sušené hrozienko),

zelenina: artičoka, baklažán, brokolica, cuketa, červená kapusta, cvikla, kaleráb, mrkva, oliva, paprika, paradajka, pórová zmes (pór, pažítka), sladký zemiak, šalátová uhorka, špargľa, špenát, valeriánka poľná, zeler, zemiak, zmes cibúľ (cibuľa, šalotka), zmes listových šalátov (hlávkový, ľadový),

jedlé huby: zmes húb (hliva ustricová, šampiňón, huby šii-take, kuriatko jedlé), zmes húb (suchohríb, hríb smrekový),

mliečne produkty a vajíčka: bielok (slepačí),žĺtok (slepačí), jogurt, kozie mlieko/kozí syr, kravské mlieko, ovčie mlieko/ovčí syr,

mäso: bravčové, hovädzie, jahňacie, morčacie, slepačie,

ryby a morské plody: losos, mečúň obyčajný, pstruh, rak riečny, sardela, solea obyčajná, treska, tuniak, mušľa venus, zmes garnátov (kreveta červenopása, garnáty),

bylinky a korenie: bazalka, cesnak, čili, horčičné semienka, chren, korenie (čierne, biele), muškátový orech, oregano, petržlen, rozmarín, škorica, tymián, vanilka, zmes mäty (mäta pieporná, mäta),

iné: čierny čaj, kakaové bôby, káva, med, zmes kvasníc (pekárske, pivovarské).


 Návrh bez názvu Výsledky

K dispozícii do 7 pracovných dní (zaheslovaný e-mail, heslo v SMS).

V prípade zistenia potravinových intolerancií je vhodné konzultovať výsledok s vašim lekárom.

Dodatočné parametre

Kategória: Alergie a intolerancie
Odporúčanie: Na odber sa dostavte nalačno, nemali by ste jesť približne 12 hodín pred odberom. Večer pred odberom vynechajte tučné jedlá a alkohol.
Pokyny pred odberom: Ráno pred odberom nefajčite, vypite dostatočné množstvo vody (1/4 litra vody alebo nesladeného čaju)
Pokyny pri odbere: Ak užívate lieky na riedenie krvi, ste alergický alebo mávate nevoľnosť pri odbere, upozornite odberovú sestru.
Ak užívate lieky: Pri pravidelných a dlhodobo užívaných liekoch sa odporúča poradiť sa s vaším lekárom o potrebe prerušenia liečby pred odberom alebo nie.
Materiál: krv