Cholesterol strašiak alebo pomocník?
Cholesterol je súčasťou každej našej bunky. Je stavebným prvkom bunkových membrán, tvoria sa z neho napríklad vitamín D, rastové hormóny, estrogény a testosterón. Rozkladaním cholesterolu vznikajú žlčové kyseliny, ktoré potrebujeme pri trávení tukov v tele. Pre mnoho ľudí je cholesterol strašiak, ktorý je opradený mnohými mýty a predstavami. Na vysoký cholesterol však trpí viac ako 50 % slovenskej populácie. S tým je spojené veľké riziko závažných chorôb ako je infarkt myokardu a mozgová mŕtvica. Cholesterol je súčasťou každej našej bunky. Je stavebným prvkom bunkových membrán, tvoria sa z neho napríklad vitamín D, rastové hormóny, estrogény a testosterón. Rozkladaním cholesterolu vznikajú žlčové kyseliny, ktoré potrebujeme pri trávení tukov v tele. Pre mnoho ľudí je cholesterol strašiak, ktorý je opradený mnohými mýty a predstavami. Na vysoký cholesterol však trpí viac ako 50 % slovenskej populácie. S tým je spojené veľké riziko závažných chorôb ako je infarkt myokardu a mozgová mrtvica.
Čo najviac zvyšuje cholesterol?
Najviac problematické sú v súvislosti s cholesterolom jedla s vysokou koncentráciou živočíšneho tuku. Preto obmedzte:
- tučné mäso
- tučné mliečne výrobky
- údeniny
- vyprážané jedlá
- biele pečivo
- pochutiny, ako sú napríklad zemiakové lupienky
Svoje obľúbené potraviny ale určite nemusíte z jedálnička vyraďovať úplne. Stačí ich čiastočne nahradiť kvalitnými rastlinnými tukmi, rybami či strukovinami.
Podiel na zvyšovaní cholesterolu má aj fajčenie a nedostatok pohybu.
Ako znížiť cholesterol v krvi?
Naše telo cholesterol nevyhnutne potrebuje a z veľkej časti si ho vytvára samo. Hojne je potom táto látka zastúpená v potrave, prostredníctvom ktorej ho do organizmu dodávame. A práve o tom, koľko az akých potravín ho prijmete, môžete rozhodovať sami. Najviac prospešná, na zníženie cholesterolu v krvi, je zelenina a akékoľvek pohybové aktivity, ktorým by ste sa mali venovať aspoň pol hodiny denne.
Prečo sa hovorí, že HDL cholesterol je ten dobrý a LDL ten zlý?
HDL je „dobrý“, pretože vozí cholesterol z tkanív na odbúravanie do pečene, zatiaľ čo LDL vozí cholesterol a tuky do tkanív na spracovanie. Keď je ho nadbytok, cholesterol namiesto spracovania vo svaloch preniká poškodenou cievnou stenou, kde sa ukladá a postupne rozpadá. Vy výsledku poškodzuje cievne steny, ktoré napučiavajú, cievnu stenu to zničí a cieva sa uzavrie.
Kontrola hladiny cholesterolu aspoň 1x za rok
Pokiaľ si chcete preveriť, ako na tom s cholesterolom ste, alebo ak sa chcete ubezpečiť, že zmena životného štýlu mala na hladinu cholesterolu vo vašom tele priaznivý vplyv, zájdite si na krvný test. O základné vyšetrenie môžete požiadať svojho lekára v rámci preventívnej prehliadky raz za dva roky. Ako samoplatca môžete podstúpiť komplexný balíček vyšetrenia, ktorý obsahuje test látkovej výmeny tukov, celkového cholesterolu, triacylglyerolov a LDL a HDL cholesterolu kedykoľvek a bez objednania.