Otvorili sme pre vás nové odberové pracoviská v PREŠOVE a SABINOVE.

Histamínová intolerancia od A po Z

S príjmom histamínu, ktorý je obsiahnutý v mnohých potravinách, nemáva ľudský organizmus bežne žiadne problémy. Hormón čiastočne zužitkuje a prípadný nadbytok sám odbúra. Niektorí jedinci ale prebytočný histamín vylúčiť nevedia, ten sa tak v tele začne hromadiť a spôsobovať rôzne zdravotné problémy. Príznaky, ako sú bolesti hlavy, brucha, zvracanie či dýchavičnosť, sú však natoľko nešpecifické, že ich takzvané histamínové intoleranciu (HIT) väčšinou neprisúdime. K odhaleniu ochorenia môže pomôcť krvný test.

Křídla Čo je histamín?

Křídla Čo je histamínová intolerancia?  

Křídla Aká je príčina nedostatku enzýmu DAO?

Křídla Aké príznaky má histamínová intolerancia?

Křídla Ako zistiť, či mám histamínovú intoleranciu?

Křídla Ako vyzerá nízkohistamínová diéta?

Křídla Ktoré potraviny obsahujú najviac histamínu?


Čo je histamín?

Histamín je dôležitý hormón, ktorý sa prirodzene vyskytuje v bunkách nášho tela. Pre organizmus je nenahraditeľný napríklad preto, že pôsobí ako neurotransmiter, teda prenášač vzruchov nervovej sústavy, a spôsobuje sťahy hladkého svalstva (napríklad kontrakcie maternice a sťahy priedušiek). Rozširuje aj cievy, a zvyšuje tak ich priepustnosť, čím vzniká opuch. Stimuluje produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a napomáha tráveniu. Okrem ľudského tela sa histamín bežne vyskytuje aj v mnohých potravinách.



Čo je histamínová intolerancia?  

S prijímaním potravín obsahujúcich histamín hladina tohto hormónu v tele stúpa. Pre zdravého jedinca nie je tento stav ničím zvláštny, množstvo histamínu si organizmus vie sám regulovať vďaka enzýmu zvanom diaminooxidáza, skrátene DAO. Problém však nastáva, pokiaľ tohto enzýmu netvoríme dostatok. Histamín sa v takom prípade v tele nahromadí a začne „škodiť“. Tento stav nazývame histamínovou intoleranciou.



Aká je príčina nedostatku enzýmu DAO?

K nedostatočnej produkcii enzýmu diaminooxidázy a hromadeniu histamínu v tele môže dôjsť hneď z niekoľkých dôvodov:

  • Dedičnosť a chronické problémy – K zníženej produkcii diaminooxidázy dochádza najmä u pacientov s poškodením črevnej sliznice. Postihuje predovšetkým ľudí s chronickým zápalovým ochorením, cukrovkou či črevnou potravinovou alergiou. Problém ale môže byť aj dedičný.
  • Alkohol alebo užívanie liekov – Funkciu DAO môže negatívne ovplyvniť nadmerný príjem alkoholu (predovšetkým víno a destiláty) a iných nápojov (zelený čaj, energetické drinky) alebo niektoré lieky. Tie buď blokujú jej aktivitu, alebo podporujú nadmerné uvoľňovanie histamínu. Ide napríklad o medikamenty obsahujúce ibuprofén.
  • Nedostatok živín – Histamínovou intoleranciou môžu trpieť aj ľudia s podvýživou, a to kvôli nedostatočnému príjmu vitamínov C a B a medi. Tieto látky totiž prispievajú k tvorbe enzýmu diaminooxidázy a jeho správnej činnosti.


Aké príznaky má histamínová intolerancia?

Histamínová intolerancia býva často neodhalená, pretože nemá špecifické príznaky, podľa ktorých by sa dala jasne identifikovať. Prejavovať sa môže bolesťami brucha, ktoré môžu byť až kŕčovité, hnačkami, bolesťami hlavy, závratmi, zvracaním alebo vyrážkou. Spôsobiť môže aj dýchacie problémy, dýchavičnosť, opuchy nosovej sliznice alebo srdcovú arytmiu a zmeny krvného tlaku. Typické sú aj náhle zmeny nálad, poruchy spánku, nechutenstvo, zimomrivosť a poruchy menštruácie. Akékoľvek príznaky HIT sa navyše väčšinou objavujú náhodne. Inými slovami, nemusí sa po požití histamínu dostaviť vždy.

Ako zistiť, či mám histamínovú intoleranciu?

Diagnostika histamínovej intolerancie býva niekedy veľmi zdĺhavá a nie je výnimkou, že pacient absolvuje množstvo vyšetrení s negatívnym výsledkom. Pri podozrení na toto ochorenie zohráva dôležitú úlohu anamnéza v súvislosti so stravovaním. Často sa pristupuje k takzvanému eliminačno-expozičnému testu. Pri ňom pacient dodržuje po určitú dobu prísnu nízkohistamínovú diétu a po čase zámerne otestuje niektorú z rizikových potravín. Prítomnosť reakcie svedčí pre diagnózu HIT.

S odhalením histamínovej intolerancie môže pomôcť aj test krvi, v rámci ktorého sa sleduje koncentrácia a aktivita enzýmu diaminooxidázy. Nameranie nízkych hodnôt značí problémy s odbúravaním histamínu, teda histamínovú intoleranciu.

Ak na sebe opakovane pozorujete niektoré z uvedených príznakov a máte podozrenie, že by sa vás histamínová intolerancia mohla týkať, o vyšetrenie hladiny a aktivity DAO môžete požiadať svojho lekára alebo v odberových pracoviskách SYNLAB. Zakúpiť ho možno aj pohodlne z domu na www.eshop-synlab.sk. Výsledky vyšetrenia a prípadné nastavenie liečby však vždy konzultujte so svojím lekárom.



Ako vyzerá nízkohistamínová diéta?

Pokiaľ vám bude diagnostikovaná histamínová intolerancia, s najväčšou pravdepodobnosťou vás čaká liečba v podobe nízkohistamínovej diéty, ktorá môže byť doplnená antihistaminikami na zmiernenie príznakov. Diéta pritom býva naozaj striktná. Zoznam potravín obsahujúcich histamín je totiž veľmi dlhý. Jeho množstvo v strave navyše ovplyvňuje jej skladovanie, zrelosť alebo spracovanie. Okrem diéty sa v rámci liečby histamínovej intolerancie odporúča aj vedenie podrobného denníka, do ktorého pacient zaznamenáva skonzumované potraviny spolu s prípadnými príznakmi, ktoré na sebe pozoruje zhruba do 4 hodín po požití.

Dobrou správou ale je, že po určitej dobe je možné na základe diéty a zmeny životosprávy dosiahnuť správne osídlenie črevnej mikroflóry, čím dôjde k znovuobnoveniu produkcie diaminooxidázy a vymiznutiu ťažkostí.



Ktoré potraviny obsahujú najviac histamínu?

Najviac histamínu nájdeme v tepelne upravovaných a ohrievaných pokrmoch, kyslých (kvasených) jedlách, syroch, kuracom mäse, morských plodoch, alkohole a údeninách. Vo veľkom množstve sa vyskytuje napríklad aj v špenáte, avokáde alebo baklažáne.

Pri diéte sa však treba vyhýbať sa aj potravinám, ktoré síce histamín neobsahujú, ale spôsobujú jeho nadmerné uvoľňovanie v tele alebo blokujú produkciu diaminooxidázy. Medzi ne patria napríklad paradajky, orechy, čokoláda, lesné plody, fazuľa, zelený čaj a exotické ovocie, ako je banán, papája alebo citrusy.