Neobjasnené zdravotné ťažkosti? Na vine môže byť potravinová intolerancia
Tráviace ťažkosti, bolesti hlavy a kĺbov, akné, únava. Zoznam problémov, ktoré môže spôsobovať potravinová intolerancia, je však omnoho dlhší. Málokto by hádal, že môže byť príčinou i takých problémov ako nespavosť, znížená imunita, úzkostné stavy či depresia. Spoľahlivou metódou k odhaleniu potravinových intolerancií je krvný test, ktorý identifikuje konkrétne problematické potraviny, a umožní tak ďalšiu liečbu.
Na vine je genetika aj nesprávne zvolená strava
Ako zistiť potravinovú intoleranciu
Liečba eliminačným jedálničkom
Čím nahradiť najčastejších škodcov?
Potravinová intolerancia predstavuje neznášanlivosť alebo precitlivenosť organizmu na určitú zložku potravy, ktorá je spôsobená nedostatkom vhodných tráviacich enzýmov v tráviacom trakte. Nejedná sa ale o alergiu, pri ktorej organizmus reaguje na alergény v podstate okamžite, potravinová intolerancia sa prejaví až po dlhšej dobe. „Potravinové alergie je omnoho ľahšie rozoznať, pretože alergická reakcia sa obvykle dostavuje do niekoľkých minút, maximálne dve hodiny po požití alergénu. Symptómy potravinovej intolerancie oproti tomu nastupujú až po niekoľkých hodinách, dňoch alebo dokonca týždňoch od konzumácie problematickej potraviny,“ vysvetľuje MUDr. Marek Antoš z pražského laboratória SYNLAB a dodáva, že to je hlavným dôvodom, prečo si väčšina ľudí svoje problémy s danou potravinou vôbec nemusí spojiť.
Na vine je genetika aj nesprávne zvolená strava
Neznášanlivosť niektorých potravín je buď daná geneticky alebo si za ňu môžeme sami zlým jedálničkom. Prejedanie, nevhodné úpravy jedla ako napríklad vyprážané jedlá a kombinácie viacerých potravín s vysokým obsahom tukov, sacharidov a proteínov môžu za to, že telo nezvláda produkovať dostatok tráviacich enzýmov, ktoré prijímanú potravu spracováva. Občas môže byť na vine aj nedostatočné rozžuvanie potravy.
Problematický lepok a laktóza
Medzi potraviny, ktoré najčastejšie vyvolávajú intoleranciu, patrí kravské mlieko a obilniny – konkrétne ide o intoleranciu laktózy a lepku. Problémy však môže spôsobovať aj celý rad ďalších potravín, ako sú rôzne druhy ovocia, zeleniny, orieškov alebo mäsa.
Znížená schopnosť trávenia laktózy sa podľa celosvetových štatistík v rôznej miere objavuje zhruba u 56 % populácie, intoleranciou lepku trpí približne 6 % ľudí. Zaujímavosťou je, že vysokou toleranciou voči laktóze majú severoeurópske národy, zatiaľ čo americkým Indiánom a Inuitom schopnosť tráviť laktózu úplne chýba.
Ako zistiť potravinovú intoleranciu
Najspoľahlivejšou metódou, ako odhaliť problematické potraviny, je krvný test, ktorý vám do 2 týždňov poskytne jasné výsledky. Presný zoznam testovaných potravín v rámci tohto balíčku môžete nájsť na našom e-shope, kde si môžete jednotlivé testy tiež pohodlne objednať. Vyšetrenie je vhodné pre všetkých, ktorý na sebe pozorujú vyššie uvedené príznaky typické pre potravinovú intoleranciu, a pritom im nebolo diagnostikované iné ochorenie.
Liečba eliminačným jedálničkom
Akonáhle zistíte, aké potraviny vám spôsobujú ťažkosti, vyraďte ich zo svojho jedálnička a nahraďte ho inou adekvátnou potravinou z hľadiska živín. Základom všetkého je vyváženosť, teda aby nedošlo k nutričnej podvýžive a telo malo stále dostatok vitamínov a minerálov. O tom, ako je vhodné kompenzovať chýbajúce zložky potravy odpovedajúce náhradou, je dobré sa poradiť s výživovým odborníkom a nechať si vypracovať osobný eliminačný jedálniček.
Problematické potraviny je potrebné vyradiť aspoň po dobu troch mesiacov. Prvý pocit úľavy by sa pritom mal dostaviť do niekoľkých týždňov. Vyradenie problematických potravín z jedálnička je zatiaľ jedinou možnosťou liečby potravinovej intolerancie. V niektorých prípadoch dôjde po určitej dobe k samovoľnej náprave funkcií organizmu, a tak je možné začať potraviny znovu konzumovať, inokedy musí byť vylúčenie z jedálničku trvalé.
Čím nahradiť najčastejších škodcov?
Mlieko aj obilniny sú síce významným zdrojom živín, ale aj tak existuje množstvo potravín, ktoré ich môžu nahradiť. V prípade kravského mlieka ide ako o živočíšne náhrady, teda mlieko kozie, ovčie alebo byvolie, tak aj o rastlinné alternatívy – mlieko sójové, ryžové, kokosové a ďalšie. Pri hľadaní náhrady za kravské mlieko môže v niektorých prípadoch vzniknúť intolerancia aj voči mlieku iných prežúvavcov, preto ich odporúčame konzumovať len počas prechodnej doby a pravidelne ich v diéte striedať.
Čo sa lepku týka, je najviac obsiahnutý v pšenici, raži a jačmeni. Niektoré obilniny ale lepok neobsahujú vôbec – ide napríklad o ryžu, kukuricu, pohánku alebo proso. Ďalšou významnou bezlepkovou plodinou sú zemiaky. V dnešnej dobe je už bezlepková strava pomerne dobre dostupná a na pultoch obchodov narazíte aj na rôzne druhy bezlepkového pečiva či cestovín. Ľahko sa dajú zohnať aj základné suroviny na domáce pečenie.